Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



DŮLEŽITOST VITAMINU D PRO LIDSKÝ ORGANISMUS



Vitamin D je známý tím, že bychom ho měli získávat ze slunce. Dostáváme ho však dostatek? Mají opalovací krémy vliv na jeho vstřebávání? A co jeho příjem v zimním období? Informace o vitaminu D přináší International Alliance of Dietary/Food Supplement Associations na základě několika mezinárodních studií.

Vitamin D má vliv na svaly, zdravý imunitní systém, hustotu minerálů v kostech. Ovlivňuje tedy i kvalitu kostí a možnost výskytu osteoporózy, což se netýká pouze starší populace. Nedostatek vitaminu D se projevuje i rachitidou, dětským onemocněním, které se vyznačuje těžkou poruchou tvorby kostí.

Rachitida se často vyskytovala ve Finsku v 50. letech a byla spojována právě s nedostatkem slunečního záření a na něj navazujícím nedostatkem vitaminu D. Finská vláda přijala opatření ve formě programu na suplementaci vitaminu D u dětí, který se setkal s velkým úspěchem a jehož důsledkem bylo vymýcení rachitidy u dětí. Vláda si uvědomila, jak velký krok vpřed udělala, a rozhodla se postoupit ještě dál a nabídnout benefity vitaminu D i zbytku obyvatel. Od roku 2003 se tak ve Finsku o vitamin D obohacují mléko a margarín. Po vědeckých konzultacích se od roku 2010 obsah doplňovaného vitaminu D ještě zvýšil. Následné průzkumy ukázaly, že před rokem 2000 měla dostatek vitaminu D pouze jedna třetina obyvatel. V roce 2011 už to bylo 90 %.

V celé Evropské unii stojí léčba onemocnění spojených s osteoporózou 26,4 miliard eur ročně. Po celém světě bude osteoporózou trpět každá třetí žena a každý pátý muž.

U žen se jedná o onemocnění častější, než je výskyt rakoviny, infarktu, mozkové mrtvice či cukrovky," říká Ing. Bohumil Hlavatý z České asociace pro speciální potraviny. V severních oblastech máme možnost získat vitamin D ze slunce pouze po kratší dobu celého roku. Za adekvátní množství vitaminu D v krvi se pak považuje 20-30 ng na ml.

Takového množství však dosahuje pouze 56 % obyvatel v celé populaci," přibližuje Ing. Bohumil Hlavatý. „Vědci se shodují, že optimální obsah vitaminu D v krvi je více než 30 ng/ml, jelikož má vliv i na kvalitu svalstva, imunitní systém či krevní tlak. Takového množství dosahuje pouze 11,9 % populace," doplňuje.

I ve slunných oblastech je však důležité zmínit, že kvůli zahalování se před sluncem a užívání opalovacího krému se vstřebatelnost vitaminu D snižuje. Pro jeho dostatek je tak doporučováno vitamin D dostatečně suplementovat.

Zdroj: Double-U PR, s.r.o.
Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie