Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



DIABETICI BEZ KONTROLY NEBEZPEČNĚ PŘIBÍRAJÍ NA HMOTNOSTI



Lepší kontrolu nad svou nemocí a nasazení té nejmodernější léčby - to vše mohou diabetici mít, pokud pravidelně chodí na lékařské prohlídky za svým diabetologem. V Česku je více než milion diabetiků a čísla stále rostou. Za posledních třicet let se počet nemocných ztrojnásobil a podle odborníků jich v příštích deseti letech přibude dalších 250 000 až 300 000. Naprostá většina pacientů trpí cukrovkou 2. typu. Během probíhající pandemie nemoci COVID-19 ale specialisty na cukrovku navštěvuje až o 30 % pacientů méně než v necovidovém období. Strach z nákazy jim brání přijít do ordinací.

Diabetologové však upozorňují, že díky osobní kontrole umí u pacienta zavčas odhalit zhoršení nemoci a zakročit, například nasazením nejmodernější léčby. Ta pomáhá lidem zhubnout a regulací hladiny cukru chrání životně důležité orgány. Odkládání návštěv je podle lékařů větším rizikem než koronavirus. Řada z pacientů „bez dozoru" přibrala při pandemii osm a více kilogramů, především kvůli nedostatku pohybu v lockdownu.

„Jednoznačně pozorujeme, že na kontroly chodí mnohem méně pacientů, odhadem o 20-30 %. Většinou se jedná o starší pacienty s cukrovkou 2. typu, kteří se obecně bojí chodit kamkoli, tím spíš do nemocnic," říká prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., přednosta Centra diabetologie IKEM. Podle něj se přitom lidé nemají čeho obávat, protože nemocnice dodržují přísná hygienická opatření. Osobní kontroly považuje za velice důležité. „Telefonické konzultace a e-recepty nám pomohly zvládnout první vlnu pandemie, ale bez fyzického setkání například neodhalím oděrky na nohách, které mohou vést k „diabetické noze", nebo nemohu pacientovi natočit EKG a zachytit počínající infarkt. Obávám se, že jakmile dojde k uvolnění restrikcí, přijde vlna pacientů s těmito komplikacemi," vypočítává prof. Haluzík. 

Pacienti podle profesora Haluzíka podléhají neustálé „masáži" o nebezpečí covidu a úplně zanedbávají svůj vlastní chronický stav. „Přestože mají problémy, potlačují je v sobě a raději si řeknou, že ještě tři měsíce vydrží, a nejdou ani na procházku do parku. Myšlenkově úplně vypouští možné důsledky cukrovky i dalších chronických nemocí, vše proto, aby se nenakazili covidem-19," popisuje.

Pacienti při pandemii přibírali na hmotnosti mnohem rychleji

„Většina pacientů už navíc nějakou nadváhu měla, někteří přibrali i osm a více kilo, což už je opravdu velký nárůst," vysvětluje prof. Haluzík. Tloustnutí je přitom pro diabetiky 2. typu kromě zhoršení cukrovky spojeno například s rizikem kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt nebo cévní mozková příhoda. Špatně léčená cukrovka také způsobuje potíže s ledvinami nebo zrakem.

„Nejdůležitější a zároveň nejtěžší úkol je pro lékaře přesvědčit pacienta, aby změnil svou životosprávu. Léky jsou samozřejmě nedílnou součástí léčby, ale bez změny životního stylu pacientovi dostatečně nepomohou," říká praktický lékař a diabetolog ze Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP MUDr. Igor Karen. Opatření podle něj musí být pacientovi tzv. šitá na míru. A to jak dietní, tak pohybová - musí brát v úvahu zdravotní stav diabetika, jeho věk i kondici.

„Vhodným pohybem je například jízda na rotopedu, svižná chůze nebo práce na zahrádce. Do jídelníčku doporučuji pacientům s diabetem zařadit kapustu a zelí, které čistí střevo, také listovou zeleninu, a naopak radím omezit tuky. U alkoholu povoluji skleničku vína denně nebo jedno pivo. Ani úplná abstinence není totiž ideální. Malé, rozumné množství alkoholu má mimo jiné pozitivní vliv na kardiovaskulární aparát," pokračuje MUDr. Karen.

O slovo se hlásí glifloziny

Nasazení moderních léků, které pomáhají člověku držet cukrovku pod kontrolou, také není možné bez předchozí osobní návštěvy lékaře. Takzvané glifloziny, které diabetikům snižují hladinu cukru v krvi tím, že navozují vylučování přebytečného cukru v moči, nemůže lékař předepsat pacientovi napoprvé „online".

„Kromě toho při nasazení těchto léků pacienti obvykle hubnou, a to je více motivuje, aby se sami přičinili a hmotnost udrželi. Snažíme se jim vysvětlovat, že dostali léky, které jsou výborné a dělají mnohem více, než jen léčí cukrovku, a že si toho mají vážit," říká prof. Haluzík.

U diabetiků brání glifloziny i vzniku srdečního selhání, 30-40 % lidí se srdečním selháním má totiž zároveň cukrovku. Ta je navíc jedna z nejčastějších příčin chronického onemocnění ledvin, které může vést až k jejich selhání a dialýze.

Moje onemocnění - moje životospráva

Pro každého pacienta je vhodný jiný způsob získávání informací. Někomu nejvíce prospěje rozhovor s lékařem, jinému zase samostudium s pomocí brožur nebo online semináře. Pomocníkem může být pro pacienty i webová stránka https://kapitolyozdravi.cz/, kde najdou o své nemoci dostatek informací. Kromě článků o cukrovce a rad, jak prožít kvalitní život, se diabetici na stránkách inspirují i recepty zdravé výživy. Pacienti zde najdou také online nástroje, pomocí kterých si mohou poznamenat například výsledky svého domácího měření krevního tlaku nebo hladiny glykemie. Tyto záznamy pak jednoduše pošlou svému ošetřujícímu lékaři například ve chvíli, kdy si žádají o e-recept.

Zdroj: MaVePR 

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie