Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



DESATERO SPRÁVNÝCH NÁVYKŮ PŘI DLOUHODOBÉ PRÁCI S POČÍTAČEM



Přestože před monitorem počítače sedí většina z nás, a to nejen během pracovní doby, nevyhneme se občasnému pálením a bolestí očí. Dlouhodobá práce u počítače očím přímo neubližuje, spíše je unaví. Příčinou pocitu diskomfortu v očích nejsou, jak se minulosti tvrdilo, monitory a obrazovky, protože moderní přístroje nejsou tak velkým zdrojem záření. Potíž je spíše konstantní a relativně blízká vzdálenost monitoru od očí. K zaostřování na blízké předměty používáme oční svaly, které se při stejné činnosti přirozeně unaví. Pro lepší představu si představte ekvivalentní zátěž ve sporu. Při rutinní aktivitě se prostě určité svaly unavují.

V nejhorším případě se může stát, že je zaostřovací sval strnulý a není schopen zaostřit na bližší vzdálenost, ale není schopen se ani uvolnit a zaostřit oko na delší vzdálenost. Oči se tak mohou tzv. „rozjet" a člověk tak začne vidět dvojitě. Očním svalům však můžeme snadno ulevit. Stejně jako u jiných svalů provedeme „strečink". 


Základem jsou pravidelné přestávky cca po hodině,

kdy se očím umožní pohled do dálky delší než 2 metry,

ideálně ven z okna nejlépe na zeleň, což prospěje i vaší psychice.


1) Dodržujte pravidelné přestávky. 5 minut po 1 hodině nebo 15 minut po 2 hodinách. Procvičujte oči pohledem do dálky.

2) Pořiďte si moderní monitor, vyhněte se dalším zdrojům mihotavého světla.

3 )Umístěte monitor zhruba na délku natažené paže. Menší monitory sice můžete mít blíže, nedoporučují se však na celodenní práci.

4) Nastavte si monitor tak, aby v něm nebyly vidět odlesky jiných věcí.

5) Jas monitoru by měl být kompatabilní s jasem prostředí.

6) Nastavte si optimální rozlišení obrazovky, případně velikosti písma.

7) Seřiďte si židli, křeslo, snažte se nenaklánět dopředu.

8) Konzumujte vyváženou stravu bohatou na omega-3 mastné kyseliny. Vitaminy a minerály získávejte přirozeně z potravy bohaté na zeleninu a ovoce.

9) Důkladně zvlhčujte oči aplikací umělých slz.

10) Dostatečně spěte, ideální délka spánku 7-8 hodin denně.

 

Jak si správně aplikovat umělé slzy

Díky zraku přijímáme většinu informací ze svého okolí. Pokud nám jeho kvalitu cokoliv narušuje, měli bychom se co nejvíce své potíže naučit řešit. K udržení kvalitního zraku je správná aplikace očních přípravků nezbytností. Rady a zkušenosti lékařů, případně jejich pacientů, se mohou podstatně lišit, na druhou stranu se můžeme setkat s protichůdnými soudy; od lékařů, že pacienti používají oční kapky špatně, a od pacientů, že je jejich lékař o aplikaci důsledně needukoval. Správné a pacientem používání očních kapek je přitom klíčovým faktorem cílené léčby syndromu suchého oka.

Obě strany však mohou nalézt shodu v tvrzení, že určitý počet pacientů (zhruba 20 %) si samo nedokáže oční kapky aplikovat. Potíže mohou nastat u třesu rukou, při špatném zraku nebo z prostého strachu. Proto není na škodu nechat přípravek aplikovat druhou osobou - což platí u všech očních přípravků. Specializovaní výrobci očních přípravků s tímto omezením ale počítají a jejich umělé slzy mají speciální kapátko, které ulehčuje dávkování.

Velikost kapátka hraje důležitou roli při aplikaci očních kapek, jelikož určuje velikost kapky. Je tak zcela běžné, že ze začátku několik kapek steče po tváři bez účinku, než si pacient zvykne a až časem si vytvoří příjemnou rutinu bez komplikací.

Před samotnou aplikací se doporučuje dodržovat následující pokyny:

  • Zkontrolujte expiraci přípravku a zda přípravek nepoužil někdo před vámi
  • Nepoužívejte oční kapky, které najdete v práci nebo doma bez informací, kdy a kdo je otevřel. Vždy se vyplatí zapsat si na krabičku datum otevření obalu!
  • Řádně si umyjte ruce vodou a mýdlem
  • Pokud máte vhodný přípravek, nemusíte sundávat kontaktní čočky
  • K získání jistoty se můžete postavit nebo posadit před zrcadlo

Správná aplikace očních kapek:

  • Zakloňte hlavu a pohled směrujte nahoru za sebe, obě oči otevřené
  • Jedna ruka mírně stáhne spodní víčko a ze vzdálenosti asi 5 cm vkápněte kapku roztoku do prostoru mezi okem a víčkem. Snažte se nedotknout kapátkem oka, řas ani kůže (prevence kontaminace a iritace oka)
  • Přibližně na 30 sekund se doporučuje mírně zmáčknout vnitřní koutek oka, znesnadní se tím odplavení roztoku slzným kanálkem pryč
  • Pro jistotu lze přidat kapku navíc. Přebytek roztoku vyteče
  • Po aplikaci zavřete oči a nechte aplikovaný roztok pomalu rozprostřít po povrchu
  • Pokud si aplikujete několik očních přípravků za sebou, nechejte si zhruba 5 minut odstup mezi jednotlivými aplikacemi, protože umělé slzy by mohly odplavit jiné účinné látky
  • Pokud si navíc aplikujete oční masti, doporučuje se je použít až po podání kapek. Velice často se ale kapky aplikují ráno nebo během dne a oční masti až na noc, protože mohou zamlžovat vidění
  • Umělé slzy uchovávejte podle pokynů výrobce uvedených vpříbalovém letáku nebo na obale. Obecně je postačí skladovat při pokojové teplotě mimo přímé slunce

Cvičení očí

Níže uvedené cviky očí lze provádět kdykoliv během dne:

1. Zkuste překrýt oči dlaněmi, aniž by došlo k přímému kontaktu. Při překrytí očí si představujte příjemné, spíše temnější barvy. Provádějte 2x denně po dobu několika minut. Stejným způsobem lze zavřít oči a nastavit obličej proti slunci. Vhodné je také častější mrkání, které pomáhá oči zvlhčovat.

2. Známým cvikem je tzv. „Palming". Jedná se o relaxační prvek, při kterém si nejprve promneme ruce, příčně přeložíme přes sebe prsty a otevřenými dlaněmi si překryjeme oči. Prsty necháme překřížené na čele, hlavu máme položenu v dlaních a lokty opřené o pevnou podložku.

Techniku lze spojit s masáží očních svalů, což se provádí pokrčením ukazováčků a jemným stlačováním kloubů pod koutky očí u kořene nosu. Kloubem jemným tlakem 3x přejíždíme pod očima ke spánku. Poslední krouživý pohyb můžeme protáhnout od spánku k vlasům a nazpět dolů. Ukazováčky by správně neměly klouzat po kůži, spíše by měly zůstat na jednom místě a pohybovat kůží.

3. Oční svaly se procvičují pravidelným přeostřováním a častým pohybem očí. Během přestávky se obecně doporučuje přeostřovat každých 30 vteřin z bližšího objektu na vzdálenější, zhruba na 5-10 vteřin. Další možností je sledovat bližší objekt po dobu 10-15 vteřin a pak se stejnou dobu upřít pohled na vzdálenější předmět a střídavě tak zaostřovat na blízko a dálku. Cviky provádějte několikrát za sebou.

4. Cvičit oční svaly můžete také pohybem nahoru a dolů. Samotný pohyb provádějte pomalu, pravidelně a do co největších limitů. Cvičení opakujte přibližně 6x a k jeho provedení nepoužívejte žádnou sílu. Poté ještě můžete kroužit v jednou a pak opačném směru.

Pozn. redakce: Pokud máte potíže, které odpovídají syndromu suchého oka, zkuste se v říjnu zapojit do naší testovací rubriky Na vlastní kůži, kterou naleznete v části Relax. ZDE

-red- ve spolupráci s oční lékařkou MUDr. Pavlínou Skalickou

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie