Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



CO VŠECHNO LZE OVLIVNIT DIETOU S PŘÍDAVKEM OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELIN A VITAMINU D



Dalo by se říci, že rybí olej hraje v našich životech roli od nepaměti. Z historie ale víme, že se rybí olej používá teprve relativně krátkou dobu. Tradice rybího oleje je od začátku spjata s rybářskými oblastmi po celém světě. První zmínky o jeho užívání se objevují v 16. století v Anglii. Místní rybáři užívali rybí olej jako lék na nejrůznější poranění, bolesti, nachlazení nebo dokonce jako mast proti kožním onemocněním. Na počátku byl rybí olej také používán jako olej do lamp a jako impregnace vlny a kůže. Již v roce 1645 se ale objevují první zprávy, že rybí olej by mohl být prospěšný pro zdraví. Navzdory tomuto odhalení nebyl rybí olej pro svou „špatnou" chuť a kvalitu vhodný ke konzumaci. Nová kapitola v historii rybího oleje se začala psát až díky farmaceutovi Peteru Möllerovi, který u lidí žijících na norském pobřeží zaznamenal nižší výskyt nemocí. Důvodem byla jejich hojná konzumace rybího oleje. Peter Möller se projevil jako správný podnikatel a své odhalení využil při vylepšení tohoto výrobku.

Lékařský rybí olej 

V roce 1854 tak s nástroji a znalostmi, které byly velmi vzdálené tomu, co dnes víme o chemickém složení mastných kyselin (MK), vyvinul nový produkt pod názvem „lékařský rybí olej". Jeho know-how spočívalo v použití čerstvých surovin a využití páry při extrakci oleje z tresčích jater. Cílem společnosti Peter Möller byla výroba vysoce kvalitního rybího oleje a podpora zdraví obyvatel. K výrobě kvalitního rybího oleje se používají tresčí játra již od roku 1854 (u tresek se tuk hromadí v játrech společně s vitaminy A, D). Tresky jsou loveny například v severní oblasti čistého Norského moře u ostrovů Lofoty, v hlavní lovné sezoně od února do května, kde je rybáři loví z malých rybářských lodí. Lov probíhá dle zásad trvale udržitelného rybolovu. Díky zpracovatelským závodům umístěným podél pobřeží Lofot je rybí olej nejpozději následující den extrahován z čerstvě ulovených tresek pomocí speciální parní technologie. Výsledkem je olej bohatý na omega-3 MK a důležité vitaminy, zejména vitamin D, který je v současné době tak často skloňovaný ve spojení s imunitou.


Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA obsažené v rybím oleji jsou důležitými stavebními jednotkami všech buněk lidského organismu.  


„Omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA mají pozitivní vliv na imunitní systém, kardiovaskulární systém a také podporují zdravý vývoj kostí. Organismus je neumí sám vyrábět v dostatečném množství, a tak je třeba mu je dodávat. Protože skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin je rybí olej, doporučuje se jeho každodenní konzumace dospělým i dětem. Tyto zdraví prospěšné látky totiž také zajišťují správné fungování mozku a mají vliv i na správný vývoj kognitivních funkcí," popisuje RNDr. Pavel Suchánek, výzkumný a vývojový pracovník Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Omega-3 mohou hrát důležitou roli také při ochraně plic 

Příspěvek publikovaný v srpnu v časopisu American Journal of Epidemiology8 vrhá určité světlo na to, zda mohou omega-3 MK hrát roli při ochraně plic, což je v dnešní době zvláště důležité vzhledem ke koronavirové pandemii. Ukázalo se, že omega-3 mastná kyselina DHA snižuje v experimentálních modelech tzv. intersticiální plicní onemocnění (ILD). Chybí ale humánní studie. V USA zkoumali průřezové asociace s abnormalitami plic ve 3 studiích: Multietnická studie aterosklerózy (MESA), Framingham Heart Study (FHS) a Age Gene / Environment Susceptibility (AGES) Study - pro celkovou studovanou populaci více než 10 000 subjektů. Zkoumali asociace cirkulujících hladin DHA a dalších mastných kyselin s hospitalizací a úmrtím v důsledku ILD po dobu 12 let. Hladiny omega-3 MK byly analyzovány ze vzorku krve nalačno a extrahovány z plazmatických fosfolipidů (MESA a AGES) nebo membrán červených krvinek (FHS).

Vyšší hladina DHA byla spojena s nižším rizikem hospitalizací v důsledku ILD - upravený poměr rychlosti 0,69 na přírůstek standardní odchylky (95% CI 0,48, 0,99) a nižší míra úmrtí v důsledku ILD (upravený poměr rizik 0,68 na přírůstek standardní odchylky, 95% CI 0,47; 0,98). Vyšší hladina DHA byla spojena s méně intersticiálními plicními abnormalitami na CT (souhrnný upravený poměr šancí 0,65 na přirozený logaritmický přírůstek; 95% CI 0,46; 0,91).1,8

Omega-3 v erytrocytech souvisí se stavem membrán plicních buněk 

Poselství výše citované studie je, že závažnost zánětlivého onemocnění (tentokrát v plicích) nepřímo souvisí s hladinami omega-3 v krvi. „To znamená, že po statistickém přizpůsobení dalším faktorům, díky nimž by člověk mohl být náchylný k intersticiálnímu plicnímu onemocnění, byla nízká hladina DHA stále spojena se zvýšeným rizikem ILD pomocí CT vyšetření plic. Výzkum naznačuje, že vyšší hladiny cirkulujících omega-3 nabízejí v tomto kontextu významnou ochranu, což je vzhledem k pandemii COVID-19 obzvláště hodné zřetele," říkají vědci.1,8

Tzv. „cytokinová bouře", tedy prudká zánětlivá odpověď, při které se mj. uvolňují cytokiny (látky produkované buňkami imunitního systému), může přispět k rychlému selhání různých orgánů u pacientů s těžkým průběhem infekce COVID-19. Kontrola zánětlivé odpovědi, ať už na úrovni lokální či systémové, je stejně důležitá jako antivirová terapie.2

Při vyvolání zánětu a produkci prozánětlivých cytokinů hrají klíčovou roli mj. i endogenní lipidové mediátory, označované jako eikosanoidy. Jedná se o sloučeniny vznikající z omega-3 MK (z kys. eikosapentaenové - EPA, kys. dokosahexaenové - DHA) a omega-6 MK (kys. arachidonové - AA). Nejdůležitější věcí je udržovat jejich poměry v rovnováze, což primárně ovlivňuje skladba stravy, tedy složení a (ne)vhodné poměry přijatých tuků (poměr omega-6 a omega-3 MK), v omezené míře i syntéza v játrech.2

Řešení zánětu je aktivní biochemický proces. „Hyperzánět" (přehnaná reakce) může být důsledkem špatně fungujícího aktivního protizánětlivého biochemického procesu. Objevem nových endogenních specializovaných pro-resolvinových mediátorů (SPMs), jako jsou resolviny, lipoxiny a protektiny, se mění pohled na dosavadní přístup k řešení zánětu.5 Resolviny jsou lipidové mediátory odvozené od omega-3 MK, které jsou schopné vyslat signál k zastavení a „vypnutí" zánětu. Resolviny a další SPMs stimulují makrofágy k odstraňování buněčných trosek a potlačují produkci prozánětlivých cytokinů. SPMs a jejich lipidové prekurzory (vznikající z omega-3 MK EPA a DHA) vykazují antivirovou aktivitu při dávkách nanogramů v případě chřipky, aniž by byly imunosupresivní. Zjednodušeně řečeno - jsou schopné ukončit zánět, inhibují produkci prozánětlivých cytokinů, podporují návrat k homeostáze, působí ve výrazně nižších dávkách a nepotlačují imunitu.2

Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA snižují riziko různých typů kardiovaskulárních onemocnění

Nová studie publikovaná v Mayo Clinic Proceedings (září 2020) poskytuje dosud nejkomplexnější analýzu role omega-3 MK v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Meta-analýza 40 klinických studií poskytuje důkaz pro konzumaci většího množství omega-3 MK EPA a DHA. Výzkum dospěl k závěru, že příjem EPA a DHA je spojen se sníženým rizikem výskytu ischemické choroby srdeční (CHD), která je příčinou 7,4 milionu úmrtí na celém světě každý rok, a sníženým rizikem infarktu myokardu.3

Studie zjistila, že suplementace EPA + DHA je spojena se statisticky významným snížením rizika:

  • fatálního infarktu myokardu (o 35 %)
  • infarktu myokardu (o 13 %)
  • dalších poruch CHD (o 10 %)
  • úmrtnosti na ICHS (o 9 %)

„Studie podporuje hypotézu, že příjem EPA a DHA přispívá ke kardioprotekci bez ohledu na to, jakou mají pacienti dietu," říká Carl „Chip" Lavie, MD, kardiolog v Ochsner Health v New Orleans, LA., USA a jeden z autorů studie. 

„Lidé by měli zvážit výhody doplňků s omega-3 MK (EPA+DHA) v dávkách 1 000 až 2 000 mg denně. Platí to i u osob, které pravidelně jedí ryby," dodal Dr. Lavie. Vzhledem k bezpečnosti a malému potenciálu interakce s jinými léky výsledky této studie naznačují, že doplňky s omega-3 MK (EPA+DHA) jsou relativně levným a vysoce účinným způsobem, jak zlepšit zdraví srdce. Měly by být považovány za součást standardní preventivní léčby pro většinu pacientů s kardiovaskulárními chorobami a pro ty, kteří se zotavují z infarktu myokardu (pozn. sekundární a terciální prevence).3,10


CZVP SZÚ aktivně studuje nutriční status omega-3 v populaci ČR.

Realizuje „Studii Omega-3 index".


Řada informací týkající se primární prevence ve vztahu k příjmu omega-3 MK dietou, v populární podobě, je k dispozici na Facebookové stránce SZÚ.4

Jak naznačují studie, omega-6 MK máme ve výživě dostatek, ale chybí dostatek omega-3 MK s dlouhým řetězcem (EPA a DHA), díky kterým by v těle byla nastavena rovnováha, resp. jejich správné poměry, čímž se zvyšuje pravděpodobnost žádoucí tvorby protizánětlivých eikosanoidů jako protiváha prozánětlivým eikosanoidům, které v těle rovněž potřebujeme, ale těch máme dost.

V současnosti je k dispozici test z kapilární krve nazývaný „Omega-3 index". Je to poměr množství EPA a DHA, někdy i dokosapentaenové (DPA), v membránách červených krvinek, vyjádřená jako procento z celkových mastných kyselin. Hodnoty pro zdravotní interpretaci, založené na epidemiologických souvislostech, ze statisíců stanovení v celém světě, se definují následovně: vysoké riziko = <4 %, střední riziko = 4-8 %, nízké riziko = >8 %. Za optimum se dnes považuje hodnota indexu = 10 % (rozmezí 8-12 %).

Jaká dávka EPA a DHA je potřebná k dosažení optima? 

Samozřejmě záleží na jedinci. Z intervenčních studií, včetně studie provedené na zdravotnících v SZÚ v roce 2019/20, víme, že dávka má být alespoň 2 g na osobu a den, aby se Omega-3 index zvýšil nad hodnotu 8 %. Za bezpečnou dávku omega-3 (EPA+DHA) se považuje dávka do 5 g na osobu a den.Dietní doporučení pro dospělou evropskou populaci je 250-500 mg/den. V této studii realizované SZÚ se hodnota Omega-3 indexu po dávce mírně přes 2 g na osobu a den zvedla už po několika týdnech.2

Chránit a regenerovat plíce - doporučení pro primární a sekundární prevenci 

Udržet, zlepšit nebo regenerovat zdravotní stav vyžaduje trvalou péči. V tomto případě můžeme nepřímo doporučit použít EPA, DHA a vitamin D3, který je obsažen v certifikovaném rybím oleji z tresčích jater, který dostanete jako doplněk stravy v lékárně. Dávka, kterou bychom doporučili, je založena na intervenční studii v SZÚ, tj. 2 - 3 g EPA+DHA na osobu a den vždy společně s jídlem a současně s dávkou 20 - 25 µg vitaminu D3 (800 IU).2

V intervenční studii provedené SZÚ v letech 2019-2020 se sledovala hodnota Omega 3 indexu stanoveného z krevní kapky. S dávkováním 2 g EPA a DHA z rybího oleje z tresčích jater Möllers (s citronovou příchutí) již po 4 měsících dosáhli u pokusné kohorty parametrů hodnot Omega 3 indexu střední hodnoty 9,1 - tedy optimální hodnoty. Za limit se považuje hodnota vyšší než 8. Po vysazení dávkování se u části respondentů dále sledovali změny v hodnotě Omega 3 indexu. Již po měsíci se střední hodnota Omega 3 indexu ve skupině respondentů snížila na 7,0 a za dva měsíce na 6,8. Závěr je vcelku zřetelný. Zkoumaná skupina zdravotníků měla po vysazení dávek rybího oleje z tresčích jater již po měsíci zhoršené parametry Omega 3 indexu a za další měsíc se parametry zhoršily ještě více. Obvyklá česká dieta zkoumané skupiny není schopná bez úpravy jídelníčku o tučné ryby (2-3x týdně) nebo bez dotace rybího oleje v dietě, dosáhnout parametrů Omega 3 indexu nad obecně doporučenou hodnotu vyšší než 8,0. Za optimum se obvykle doporučuje hodnota 8,0 -12,0, se středem 10,0. 9

Dávka vitaminu D3 v kombinaci s omega-3 MK je přirozeně v rybím oleji z tresčích jater  

Doporučená dávka vitaminu Dstanovená Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) je v současnosti stanovena na 15 µg (AI, 600 IU) na osobu starší 18 let/den. Bezpečná dávka je stanovena na 100 µg (4000 IU) na osobu a den. V SRN dokonce doporučují hodnotu 20 µg (AI, 800 IU) na osobu starší 18 let/den. Každý občan si může nechat přeměřit hodnotu obsahu vitaminu D3 (25-OH D) v rámci preventivní prohlídky u lékaře. Hodnota naměřená v krevním séru by měla být minimálně 50 nmol/litr séra, endokrinologické společnosti doporučují však mít hodnoty vyšší než 75 nmol/litr séra (6) (2,5.nmol/litr = 1 µg /litr). Za bezpečnou hraniční hodnotu se považuje hodnota max. 125 nmol/litr (= 50 µg /litr). Hodnot 50 nmol/litr séra se v průměru dosáhne při denní dietární dávce 25 µg vitaminu D3 (1000 IU) asi za 11 týdnů. 2,7


Zdroje:
1. J. RUPRICH: Mohou omega-3 EPA a DHA mastné kyseliny chránit plíce a urychlit regeneraci u osob vyléčených z Covidu-19? Za zkoušku to stojí..., SZU, CZVP Brno, 23.9.2020. Dostupné: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/mohou-omega-3-epa-a-dha-mastne-kyseliny-chranit-plice-a
2. J. RUPRICH, S. BISCHOFOVÁ, H. PERNICOVÁ: Plicní zánět u COVID-19 ohrožuje život: omega-3 mastné kyseliny a vitamin D v prevenci, CZVP SZÚ, Brno, 22. 10. 2020. Dostupné: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/plicni-zanet-u-covid-19-ohrozuje-zivot-omega-3-mastne
3. Aldo A. Bernasconi, Michelle M. Wiest, Carl J. Lavie, Richard V. Milani, Jari A. Laukkanen: Effect of Omega-3 Dosage on Cardiovascular Outcomes: An Updated Meta-Analysis and Meta-Regression of Interventional Trials,Mayo Clinic Proceedings,2020, DOI: 10.1016/j.mayocp.2020.08.034
4. https://www.facebook.com/omega3indexintervencnistudieszu
5. Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA), EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy, EFSA Journal 2012;10(7):2815
6. J Clin Endocrinol Metab 2011;96:1911-30; J Clin Endocrinol Metab 2012;97:1146-52.
7. J Clin Endocrinol Metab, March 2008, 93(3):677-681.
8. John S Kim, Brian T Steffen, Anna J Podolanczuk, Steven M Kawut, Imre Noth, Ganesh Raghu, Erin D Michos, Eric A Hoffman, Gisli Thor Axelsson at. All: Associations of Omega-3 Fatty acids with Interstitial Lung Disease and Lung Imaging Abnormalities Among Adults, American Journal of Epidemiology, 17 August 2020
9. https://www.facebook.com/omega3indexintervencnistudieszu
10. http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/omega-3-mastne-kyseliny-epa-a-dha-snizuji-riziko-ruznych


FIREMNÍ PREZENTACE

Rybí oleje Möller's

Möller's patří mezi nejstarší norské značky. Navzdory všem předsudkům o chuti a pachu rybího oleje je značka Möllers tolik oblíbená právě díky tomu, že její produkty dobře chutnají, proto je mohou (a chtějí) konzumovat i malé děti. Získala prestižní ocenění za „Výjimečnou chuť" od Mezinárodního institutu chuti a kvality v Bruselu (ITQI), v jejíž porotě jsou dokonce i kuchaři ocenění michelinskou hvězdou.

Rybí olej obsažený v přípravcích Möller's se získává z jater arktické tresky, přičemž ryby pochází výhradně z oblasti ostrovů Lofoty a Vesteraly, ležících nad polárním kruhem v Norském moři, a jsou vždy čerstvě loveny a před výrobou nejsou játra ani 24 hodin stará. Díky tomu vzniká rybí olej té nejvyšší kvality.

Tresky přitom nejsou tímto lovem ohroženy.

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie