Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



BOLESTI BŘICHA A DALŠÍ ZAŽÍVACÍ POTÍŽE



V tomto uspěchaném a „zvláštním" období mohou trápit potíže s trávením prakticky každého z nás, kdo se potýká se stresem nebo se snaží se zvládat mnoho věcí najednou. Prvotní symptomy často přehlížíme a nebereme je vážně. Často mohou být projevem syndromu dráždivého tračníku.


Trápí vás déle než tři měsíce a současně asi 3x týdně potíže s trávením nebo vyprazdňováním?

Máte pocit, že vás to limituje v běžných domácích činnostech, v zaměstnání, při cestování či různých rodinných aktivitách?


 

Co to znamená „IBS", kromě neustálého pocitu, že zažívání není v pohodě?

Rozšířený problém - IBS je zkratka pro syndrom dráždivého tračníku, což je běžné chronické (dlouhodobé) onemocnění postihující 10-25 % lidí na celém světě. Bohužel se vyskytuje dvakrát častěji u žen než u mužů... není tedy divu, že řada před dámskými toaletami bývá vždy delší! 1

Vážná záležitost - syndrom IBS způsobuje bolesti břicha společně s dalšími zažívacími obtížemi, které mohou být nejen frustrující, ale také vážně ovlivňují kvalitu života a duševní pohodu.  Nad častým „běháním na toaletu" se dokážou pousmát i ti nejrozumnější z nás, pro jiné to však nejsou zrovna úsměvné situace. 1,2

Co říká věda - přestože příčiny IBS nejsou zcela jasné, vědci jsou toho názoru, že může souviset s poškozením střevní stěny, nerovnováhou v mikrobiomu, záněty, citlivostí, genetickými předpoklady nebo změnami v propojení střeva a mozku. 3

Jak zjistím, že mám tuto nemoc? 

Skrývání problému - v případě IBS existuje široká škála příznaků zahrnující bolesti břicha spojené s nadýmáním, plynatostí, zácpou nebo průjmem. Ne všichni lidé trpící IBS tedy pociťují totéž. A samozřejmě, ne každý rád rozebírá své příznaky u oběda - lidé trpící IBS dokáží velmi dobře zakrývat svůj skutečný problém. 3

Každý to cítí jinak - u někoho je to občasný nepříjemný pocit, jiní pociťují skutečnou bolest v zádech. Například: Osoba A může pociťovat silné bolesti břicha spojené s průjmem, které ovlivňují její schopnost pracovat, zatímco osoba B může trpět mírnou zácpou a nepříjemným, přesto ne extrémním, nadýmáním. 

Poraďte se - nejste si jisti, zda trpíte IBS? Určitě byste měli navštívit lékaře, pokud se u vás objeví bolesti břicha spojené s dalšími zažívacími obtížemi alespoň jednou týdně po dobu přibližně tří měsíců.

OK. Mám stanovenou diagnózu. Co bude následovat?

Stanovení plánu

Léčba IBS v tuto chvíli znamená léčbu příznaků. Neexistuje žádný „lék", který by onemocnění vyléčil. Váš lékař vám může pomoci zvolit si z řady možností farmakoterapie k snížení výskytu příznaků IBS. 5

Hodné bakterie

Výzkumem role mikrobiomu v souvislosti s IBS prováděným v posledních několika letech bylo zjištěno, že změna střevní mikrobioty u onemocnění IBS je faktorem přispívajícím k této poruše. To znamená, že potraviny, činnosti nebo produkty ovlivňující střevní mikrobiom mohou hrát ve vašem plánu léčby významnou roli.3   Při nákupu probiotického doplňku stravy věnujte pozornost, zda obsahuje jedinečný kmen bakterií, u něhož bylo prokázáno, že snižuje příznaky syndromu dráždivého tračníku, jako jsou nadýmání, plynatost, bolesti břicha, průjem a zácpa.

V posledních letech se stále častěji mluví o tom, že probiotika mohou mít pozitivní přínos pro jejich uživatele. Každé probiotikum ovšem není stejné a stále více se klade důraz na to, jaký přínos může konkrétní probiotický kmen přinést.


Stejně jako váš mikrobiom má také IBS nejrůznější formy a velikosti.

Máte pocit, že s vašimi střevy není něco v pořádku?
Pravděpodobně by bylo dobré navštívit svého lékaře a zjistit, o co se jedná.

Máte diagnózu?
Nezoufejte - můžete vyzkoušet spoustu různých postupů, které vám pomohou zvládnout příznaky.
Pamatujte však, že pokud jde o IBS, to, co pomůže jednomu, nemusí fungovat u ostatních.


 

Reference:
1. C. Canavan, J.West and T.Card (2014) The epidemiology of irritable bowel syndrome (Epidemiologie syndromu dráždivého tračníku
2. I/GA (2015) IBS in America, Survey summary findings (IBS v Americe, Souhrn zjištění průzkum
3. P. Enck and al (2016) Irritable bowel syndrome. (Syndrom dráždivého tračníku)
4. J.Schmulson and A. Drossman. (2017). J Neurogastroenterol Motil. (Časopis „Neurogastroenterologie a motilita"
5. M.M. Quigley and al (2015) WGO Guidelines on IBS (Pokyny Světové gastroenterologické organizace k IBS)

 

 


firemní prezentace

PRO VAŠI VNITŘNÍ ROVNOVÁHU

Novinkou na českém trhu je francouzské probotikum SYMBIOSYS Alflorex®. Tento doplněk stravy je jediným probiotikem v Evropě, které obsahuje jedinečný kmen Bifidobacterium longum 35624® (známe také pod názvem: Bifidobacteriu infantis 35624®), izolovaný z trávicího traktu zdravé ženy. Kmen 35624® byl po dobu 15 let podroben důkladnému výzkumu, který prováděla společnost Alimentary Health Ltd. spolu s jednou z předních světových institucí pro zdraví střev APC Microbiom Institute. 

SYMBIOSYS Alflorex® je probiotický doplněk stravy navržený tak, aby podporoval vaši vnitřní rovnováhu a napomáhal k správnému fungování střev a trávení.


SYMBIOSYS Alflorex® se jednoduše užívá. 

Malé kapsle se snadno polykají a je možné je užít jedenkrát denně kdykoliv během dne s jídlem i bez jídla. Neobsahují lepek ani laktózu. Užívání by mělo trvat minimálně 4 týdny a nemělo by být přerušováno.

Výrobcem je francouzská originální společnost Biocodex.

Více najdete na https://www.symbiosys.com/cs/symbiosys-alflorex/


NA VLASTNÍ KŮŽI S FRANCOUZSKÝM PROBIOTIKEM SYMBIOSYS Alflorex®!

Pokud chcete pro svoje zažívání udělat maximum, můžete se zapojit do naší rubriky a získat možnost otestovat francouzskou novinku na českém trhu - probiotický doplněk stravy SYMBIOSYS Alflorex®.


Pročtěte si pozorně článek a vyberte správné tvrzení SYMBIOSYS Alflorex®, které zašlete do 28. dubna na magazin@hcom.cz. Pro sedm vybraných budeme mít na konci dubna připravený testovací produkt. Během května bude našich sedm statečných pravidelně a poctivě užívat SYMBIOSYS Alflorex® a v červnu všem ostatním poreferují, jak byli s probiotikem spokojeni a jak se jim upravilo zažívání.

 

Vyberte jedno správné tvrzení o probiotiku SYMBIOSYS Alflorex®:

a) Bakteriální kmen Bifidobacterium infantis 35624® (známý také jeko Bifidobacterium longum 35624®), který je obsažený v SYMBIOSYS Alflorex®, byl izolován z trávicího traktu zdravého jedince.

b) Kapsle SYMBIOSYS Alflorex® se užívají dvakrát denně a zapíjí se sklenkou vody.

c) Velké kapsle výrobku SYMBIOSYS Alflorex® obsahují 1 miliardu bakteriálních buněk a obsahují lepek a laktózu.

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie