Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ATOPICKÝ EKZÉM NENÍ JEN SUCHÁ KŮŽE A SUCHÁ KŮŽE NEMUSÍ ZNAMENAT ATOPICKÝ EKZÉM



PharmDr. Veronika Kunešová, Ph.D.

Kůže - důležitý dynamický orgán, který pouze neodděluje vnitřní prostředí od vnějšího, ale disponuje řadou nezbytných funkcí pro udržení integrity organizmu. Zdravá kůže vytváří efektivní obranu našeho těla před působením vnějších faktorů, jako jsou fyzikální, mechanické i chemické vlivy, UV záření, viry, bakterie, ale zabraňuje rovněž ztrátě vody. Kromě jmenovaného má kůže i mnoho dalších významů. Podílí se na termoregulaci organizmu, eliminaci látek, syntéze vit. D a také na depotizaci dalších lipofilních vitamínů. Všechny tyto rozmanité funkce kožní bariéry jsou zachovány jen za předpokladu, že tato tkáň s plochou téměř 2 m2, která představuje šestinu naší tělesné hmotnosti, je plnohodnotný orgán z hlediska složení a poměru jednotlivých strukturálních složek. Na správném fungování kůže se však bezesporu podílí i celkový výživový stav a anamnéza jedince. 

STRUKTURA KŮŽE

Kůže se skládá ze dvou hlavních funkčních vrstev - epidermis a dermis. Podkoží (subcutis) je většinou vedeno jako samostatná jednotka. Každá z těchto struktur se skládá z několika dílčích vrstev a disponují rozdílnými funkcemi. 

Nejvrchnější vrstva - epidermis (pokožka) chrání před toxiny, bakteriemi a ztrátou vody. Neobsahuje žádné cévy a je vyživována pouze difuzí z podkožní vrstvy - dermis (škáry).

Čtyři hlavní druhy buněk pokožky jsou:

  • vlastní keratinocyty (až 95 % všech kožních buněk),
  • pigmentové buňky (melanocyty),
  • Langerhansovy buňky (signální součást imunitního systému)
  • a Merkelovy buňky patřící mezi mechanoreceptory.

Keratinocyty se tvoří v nejspodnější, bazální vrstvě epidermis a postupně se posouvají směrem k povrchu kůže. Při tom dozrávají a procházejí řadou změn. Tento proces je znám jako keratinizace (rohovatění). Horní vrstva epidermis se podle tělesné partie, v níž se nachází, skládá v průměru z přibližně 20 vrstviček zploštělých, odumřelých buněk (korneocyty). Tyto odumřelé buňky se postupně rovnoměrně odlupují v procesu zvaném deskvamace. K němu dochází díky aktivitě enzymů: lipázy, proteázy a steroid sulfatázy, které rozkládají buněčný obsah i mezibuněčná spojení. Buňky v rohové vrstvě spojují epidermální lipidy. Tyto lipidy jsou nezbytné pro zdravou kůži: vytvářejí její ochrannou bariéru a vážou molekuly vody uvnitř kůže (hydratují ji). Společně pak tyto molekuly vytváří na epidermis emulzi - hydrolipidický film. Tento film, udržovaný výměšky potních a mazových žláz, pomáhá zachovat kůži vláčnou a působí jako fyzikální bariéra proti bakteriím a plísním. Hydrofilní část obsahuje kyselinu mléčnou, různé aminokyseliny a volné mastné kyseliny působící jako přirozené hydratační faktory. Tento ochranný kyselý plášť udržuje mírně kyselé pH kůže mezi hodnotami 5,4 - 5,9, což představuje prostředí ideální pro množení přirozené kožní mikroflóry, tvorbu epidermálních lipidů či aktivitu enzymů, které řídí proces deskvamace. 

Dermis je složena z kolagenu a elastinu - pojivových vláken, která zajišťují sílu a pružnost. Tato vlákna jsou obklopena gelovitou mezibuněčnou hmotou (s obsahem kyseliny hyaluronové), která má vysokou schopnost hydratace, a pomáhá tak udržet objem kůže. Dermis hraje klíčovou roli v ochraně těla před vnějšími vlivy a dráždivými látkami, stejně jako ve vyživování epidermis. Nachází se zde lymfatické cévy, smyslové receptory a vlasové kořínky. Je také místem odvodu škodlivých látek a má významnou termoregulační funkci.

Podkoží je složené z kolagenního a tukového vaziva spojující dermis s podkladem (fascie svalů, okostice, perichondrium). V různých místech obsahuje více či méně tukových buněk, které slouží jako zásobárna energie, kde jsou například rozpuštěny vitaminy A, D, E a K. V podkoží jsou navíc zastoupena Vater-Paciniho tělíska, receptory tlaku a tahu. Podkožní tuková vrstva určuje tvar a hmotnost celého těla.

NEJČASTĚJŠÍ POŠKOZENÍ KŮŽE: XERÓZA a ATOPIE

Kůže je dynamický orgán, který během života jedince prochází významnými změnami, a to jak z pohledu struktury, tak i funkce, pod vlivem vnitřních i vnějších faktorů. Za fyziologických podmínek disponuje pokožka schopností regulace množství vody v ní obsažené, a to zejména v horních vrstvách a adaptace na měnící se podmínky (obr. 1). K tomuto procesu využívá hygroskopické molekuly jako je urea, kyselina hyaluronová a mléčná, soli a aminokyseliny a dále pak vlastní bariérové lipidy v kůži - ceramidy. Narušením tohoto hydratačního systému a poklesu obsahu vody v epidermis pod 8-10 %, vede k rozvoji projevů suché pokožky (xerózy), která může být v krátkodobém měřítku považována za běžný kožní stav projevující se napjatostí a hrubostí kůže, zvýšenou deskvamací a případně pruritem. Z dlouhodobého hlediska však tato (na první pohled banální) záležitost - suchá nebo velmi suchá kůže, může představovat riziko vzniku a rozvoje exantému, ekzému a infekce. 

Nejčastěji ke vzniku xerózy dochází vlivem poruchy jednoho nebo obou regulačně-adaptačních mechanizmů, a to nedostatkem bariérových lipidů a/nebo nedostatkem přirozených hydratačních faktorů. V minulosti byla léčba xerózy převážně symptomatická, s cílem krátkodobé úlevy od jejích příznaků prostřednictvím lokální aplikace lipidů (zejména rostlinných olejů), zvlhčujících prostředků a přirozených hydratačních faktorů, jako je například urea. Díky lepším znalostem o etiopatogenetických faktorech xerózy a z dostupných klinických dat je zřejmé, že lepší výsledky přináší spíše holistický a vytrvalý přístup k její léčbě. Na začátku této strategie je eliminování nebo minimalizace příčin přispívajících ke vzniku xerózy a následně doplnění chybějících složek hydratačního systému kůže.

Kromě dehydratace pokožky mají výrazný vliv na její kondici i projevy přirozeného stárnutí jedince, roční období ve spojitosti s vlhkostí okolního vzduchu, teplotní či radiační vlivy slunečního záření, dále pak detergenty, strava, léky, kožní a jiná onemocnění. Svou nepřehlédnutelnou roli v míře rozvoje snížení kvality pokožky má i genetická predispozice, konkrétně atopie.

Jaké faktory nejčastěji ovlivňují kondici naší kůže? Ptáme se autorky článku, PharmDr. Veroniky Kunešové, Ph.D. 

Jedná se o systémové onemocnění (obr. 2), které má obdobný imunopatologický podklad jako u všech dalších IgE mediovaných diagnóz. Podle Světové Alergologické Společnosti je prevalence atopických stavů jako je rhinitida, anafylaxe, potravinová a léková alergie, ale i urtikárie, celosvětovým problémem odrážejícím moderní styl života a kvalitu životního prostředí. Odhadem 30-40 % světové populace trpí v určitém daném okamžiku atopickým stavem, a to ať už alergickou rhinitidou, astmatem, lékovou nebo potravinovou alergií či atopickou dermatitidou. Jenom v Evropě je přibližně 87 milionů lidí zatíženo různým typem atopie. Ve skutečnosti je však mnoho chronických stavů systémového nebo topického charakteru spadajících do kategorie „atopie" nedostatečně diagnostikováno a léčeno, takže skutečná čísla jsou s velkou pravděpodobností mnohem vyšší. 

Kůže a její kvalita se odráží rovněž na stavu psychiky člověka. Atopický ekzém není jen suchá kůže. I když je často označován za poměrně triviální kožní onemocnění, je nutné jej považovat za zánětlivé onemocnění se zhoršenou bariérovou funkcí kůže ve všech svých aspektech. Běžnými příznaky jsou suchá kůže (xeróza) a červená svědivá vyrážka (pruritus, erytém), někdy puchýře. Vzhledem k tomu, že symptomy atopické dermatitidy mohou mít epizodní, často chronický a/nebo periodický charakter, zásadním způsobem mohou ovlivňovat pohodu a kvalitu života.


„Mnoho lidí trpí potichu, veřejnost neví, co to znamená mít atopický ekzém." Atopici ze Švédska


Počet atopiků roste, což potvrzuje i PharmDr. Veronika Kunešová, Ph.D. v našem rozhovoru...

U mnoha onemocnění kůže, především u atopické dermatitidy, seborey, ale i kožního pruritu a dermatóz, dochází v souvislosti s adekvátní topickou terapií (v některých případech je indikovaná i systémová terapie) k zmírnění či obnově narušených přirozených fyziologických aspektů kůže. V posledních letech, tak jako v jiných lékařských oborech, také v dermatologii docházelo ke změnám empirických doporučení. V tomto případě se jedná o lokální aplikaci kortikoidů, které byly po dlouhou dobu považovány jako „poslední varianta" léčby dermatologických problémů. A právě naopak, tato skupina účinných látek představuje první volbu v řešení mnoha kožních onemocnění. Své nezastupitelné místo zde má, a to v souladu s aktuálními doporučeními, adjuvantní terapií emolienciemi, která zabraňují negativnímu lipodystrofickému vlivu kortikoidních látek, a dokonce podporují jejich účinek hydratací všech vrstev kůže.

Některá poškození kůže, která se mohou na první pohled zdát jako nevýznamný problém, mohou vést k závažným zdravotním komplikacím s psychosociálním dopadem. V současné době je na českém farmaceutickém trhu řada přípravků, které je možné zařadit mezi přípravky každodenní péče o pokožku, ale i k adjuvantní léčbě dermatologických onemocnění. Vždy je ale vhodné racionálně volit takové obsahové látky, které plně respektují fyziologické náležitosti dané struktury organizmu, a to nejen v terapii, ale i v každodenní péči o zdravou pleť. 


Celý video rozhovor s PharmDr. Kunešovou, z něhož jsme v článku představili dvě pasáže, si můžete poslechnout na Educommu.


FIREMNÍ PREZENTACE 

Speciální krémy řady LIPOBASE® jsou tu vždy pro lidi, kteří mají problémy s pokožkou a jsou doporučovány zdravotnickými pracovníky i Severskou asociací pro astma a alergie.

 

Karo Pharma nabízí portfolio produktů každodenní zdravotní péče, které pomáhají předcházet a léčit dermatologické problémy. Kompletní produktová řada zahrnuje léky na předpis i volně prodejný sortiment, a to v 6 různých kategoriích. 

 


„Lipobase emollients are always there for people who continuously experience problematic skin conditions. We offer a range of well-documented skincare products with high lipid content clinically proven to improve skin barrier function." Petra Wahrenberg, Global Brand Manager, Karo Pharma


Dnes název Lipobase zahrnuje řadu dobře zdokumentovaných produktů péče o pleť, u nichž je klinicky prokázáno, že ulevují suché, citlivé, poškozené a atopické pokožce.

Je to značka, na kterou se mnoho lékařů spoléhá. Lipobase je mezinárodní značka péče o pleť od společnosti Karo Pharma dostupná pod různými značkami nebo obchodními názvy ve zhruba 20 zemích. Produkty Lipobase také obsahují jedinečné vzorce pečlivě vybraných ingrediencí bez parfémů a barev.

Lipobase Repair je ve švédských lékárnách nejprodávanější krém na péči o pleť. Je to preferovaná volba pro lidi, kteří potřebují víc než jen běžný krém pro péči o pleť, aby byla jejich pokožka měkká, hladká a neporušená, ale současně představuje i volbu pro pomoc při řešení kožních onemocnění.


Lipobase nabízí péči o pleť a pomoc v řešení dermatologických problémů, které důvěřují odborníci i spotřebitelé.


LIPOBASE®/LIPOBASE REPAIR®

Důvěryhodná emoliencia s podloženým účinkem klinickými studiemi, která se po generace používají k boji proti suché pokožce a léčbě dermatologických problémů.

Vědecké studie ukazují, že Lipobase® Repair, zvláčňující speciální krém s vysokým a specifickým obsahem látek (ceramidy, mastné kyseliny, cholesterol), chrání a obnovuje bariérovou funkci pokožky, což prodlužuje remisi dermatologických problémů. A tato skutečnost byla potvrzena několika klinickými studiemi. 

V jedné studii byla schopnost obnovit indukované bariérové ​​poškození kůže zdravých subjektů testována pomocí Locobase® Repair (graf.1). Výsledky ukázaly, že proces reparace kožní bariéry probíhal rychleji, když bylo místo poškození ošetřeno zvláčňujícím krémem a rovněž, že Locobase® Repair čtvrtý den byl účinnější než jiný zvláčňující krém bez obsahu specifických kožních bariérových lipidů přítomných v Locobase® Repair (p <0,03).

Výše uvedený výsledek je potvrzen i v další studii, která porovnávala speciální krém Lipobase® Repair s běžným krémem (vazelína) u 30 pacientů s ekzémem na ruce. Po 2 měsících používání přípravků při aplikaci 2x denně, ukázaly výsledky, že oba krémy zlepšily zotavení pokožky. Účinek přípravku Lipobase® Repair byl větší než u srovnávacího krému.

Atopický ekzém se velmi často objevuje už v dětství, účinek a snášenlivost přípravku Lipobase® Repair byly proto studovány také u dětí. Ve studii s 25 dětmi (2-18 let) s ekzémem na rukou, které byly léčeny samotným Lipobase® Repair po dobu 2 týdnů, byly zřetelné výsledky pozorovány již po 7-10 dnech. Po 2 týdnech užívání vykazovalo 90 % dětí podle SCORADu výrazné zlepšení.


Reference:
1. James W., Berger T., Elston D.: Andrews' Diseases of the Skin. Clinical Dermatology 2005; (10):2-3.
2. Shimzu H.: Shimizu's Textbook of Dermatology. Hokkaido University Press 2007; 7-9.
3. Čihák R.: Anatomie 3. Svazek III, Periferní nervový systém, kůže a kožní orgány, smyslové orgány. Grada Publishing 2016; (3):528-722.
4. Martínek J., Vacek Z.: Histologický atlas. Grada 2009; (1):136.
5. Štork J. et al.: Dermatovenerologie. Galén Karolinum 2008(1).
6. Jirsová Z.: Kůže. Praha 2011. 
7. Pawankar, R., et al., World Allergy Organization -White Book on Allergy, 2011.
8. WAO. World Allergy Organization. 2012; http://www.worldallergy.org/index.php?url=index.html.
9.CIOMS. Council for International Organizations of Medical Science. 2012;http://www.cioms.ch/index.php/2012-06-07-19-16-08/membership
10. Bousquet, J., et al., Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) Allergy, 2008; 63(86):8-160.
11. Kunešová V: Antihistaminika indikovaná k systémové a topické léčbě. Prakt. lékáren. 2020; 16(2): 67-73.
12. Schmiedbergerová R.: Eczema atopicum. Pediatrie pro praxi 2005; 4:174-183.
13. EFA's, European report Itching for Life: Quality of Life and costs for people living with severe atopic eczema in Europé. 2018.
14. Kucharekova M., Svhalkwijk J., Van De Kerkhof PCM et al.: Effect of a Lipid-Rich Emollient Containing Ceramide 3 in Experimentally Induced Skin Barrier Dysfunction. Contact Dermatitis 2002; 46(6):331-338.
15. Kucharekova M., Van De Kerkhof PCM, Van Der Valk PGM: A randomized comparison of an emollient containing skin-related lipids with a petrolatum-based emollient as adjunct in the treatment of chronic hand dermatitis. Contact Dermatitis 2003; 48(6):293-299.
16. Tsiskarishvili N.V., Katsitadze E.G., Eradze MSH et al.: Therapeutic efficacy of locobase cream in the treatment of atopic dermatitis. Georgian Med News. 2009; (177):55-59.
17. Kristina Melbardis Joergensen & Gregor B. E. Jemec: Use of moisturizers among Danish atopic dermatitis patients-which perceived product characteristics associate with long-term adherence?, Journal of Dermatological Treatment 2018; 29(2):116-122.
18. Jemec BE, Wulf HC. The plastic sing effect of moisturizers on human skin in vivo: a measure of
moisturizing potency? Skin Res Technol 1998;4:88-93
19. https://janusinfo.se/nyheter/tidningenevidens/nr22020temahud/2/
20. Aktuální SPC přípravku LIPOBASE, krém; http://www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0237970&tab=texts
 

CZ-LOC-2020-12-1

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY