Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



APARTMÁNY NA FARMĚ



Hledáte místo pro netradiční výlet, dovolenou, firemní meeting či rodinnou oslavu? Co takhle návrat k přírodě při zachování všech vymožeností moderního světa - pohodlné a luxusní bydlení, WiFi a televize - žádný stan nebo srub, jak by se s ohledem na úvodní zmínku o přírodě dalo čekat.

Jako Noe na Arše

Podobnost s biblickým příběhem, kdy Noe dostal šanci zachránit před potopou světa sebe a své nejbližší, plus od každého suchozemského zvířete po páru, vám jistě vytane na mysl, když vstoupíte na pozemek pana Lupače. V malebné krajině jižní Moravy, u obce Kurdějov, jak sám majitel upřesňuje adresu na webových stránkách: uprostřed polí, sadů a vinic, se rozkládá Farma U kurdějovského rybníka, kde se to zvířaty jen hemží. A většina jich žije v páru...

V areálu farmy se nachází velké množství domestikované zvěře, kterou dnes řada dětí ani nezná, nebo o nich četly pouze v knížkách. Vysoká zvěř tu chodí na dohled, jelen Vašek se koupe v rybníku společně s hejnem kachen. Bydlí tu i laně, poník, oslík, slepičky, prasátka, pávi, kozí rodinka, papoušci, husy a mnoho dalších zvířat. 


Jaké to je, žít v těsném spojení s přírodou? Kolik zvířat chovají na farmě a jak se hostům nezvyklá kulisa líbí?

Kolegyně Marie Linhartová ze vzdělávacího video portálu eduwin.cz vyzpovídala pro Magazín

farmářku Lucii Pochylou.


ML: Jak jste se dostala na farmu?

LP: Farmu zbudoval tchán. Je už důchodového věku, tak se mu snažíme s přítelem a našemi 2 děti pomáhat. Je to tedy rodinná farma - Farma U kurdějovského rybníka s.r.o.

ML: Co pro Vás znamená příroda, zdravý životní styl?

LP: Příroda je mi blízká. Dříve jsme dost cestovali a vyhledáváli především klidná místa v přírodě. Nyní, se dvěma malými dětmi je pro nás zdravý životní styl prioritou.

ML: Jak jste žila dříve? Přivedl Vás na farmu stres, hektický život nebo deprese?

LP: Paradoxně jsem dříve v bytovce žila mnohem klidnější a bezstarostnější život. Jediné, co jsem řešila, bylo postarat se o svou rodinu. A o víkendu vyrazit s karavanem kamkoli...Nyní se musíme postarat o asi 50 ks zvířat, několik hektarů pozemků a o víkendech zde máme plno návštěvníků. A to se ještě snažíme neošidit děti o výlety a společně strávený čas.

ML: Jste díky zvířatům soběstační?

LP: Ze zvířat, kromě lásky,nemáme nic. Nechováme je pro maso, ani pro mléko. Jediné, co využíváme, jsou vajíčka od slepiček. Všechny je máme pojmenované, takže zabíjačka z Beatky nebo Čity - našich 2 prasnic, je naprosto nemyslitelná. (Vegetariáni ale nejsme, smích)

ML: Máte přehled o počtu zvířat?

LP: Máme zde přes 20 druhů. Spočítat je to těžké, žijí zde všichni dohromady ve výběhu. Každý den probíhá společné krmení. A to přijde zhruba 30 "domorodců". Je to zážitek vidět jíst ze stejné misky osla, prase, laň a například i papouška (kterých tu navolno lítá několik desítek). To jsou ti,co přijdou na společné krmení, a pak zde máme ještě hejna hus, kačen, slepiček, holubů ...

ML: Máte i finanční podporu od lidí?

LP: Žádné finanční dary nedostáváme. Lidé z okolí nám vozí staré pečivo a okolní restauce dávají zbytky z kuchyně.

ML: Nechybí vám kontakt s lidmi?

LP: O kontakt s lidmi rozhodně nouzi nemáme. Je zde celkem rušno, i když žijeme na samotě. Poskytujeme ubytování pro hosty, rodinné nebo firemní skupinky. A jak už jsem říkala, lidé z okolí sem vozí zbytky, často to spojí s procházkou kolem farmy a jejich děti zde využívají hřiště.

ML: Jak jinak trávíte volný čas?

LP: Co je to volný čas?? Smích...Mám dvouleté dítě (zatím nechodí do školky), prvňáčka a farmu....nikdy není hotovo tak, aby byl „volný čas".

ML: Pronajímáte objekt celoročně?

LP: Ano

ML: Pro koho je farma určená?

LP: Farma je pro všechny, co mají rádi zvířátka. Spousta městských dětí u nás poprvé viděla na živo jelena, ale třeba i slepici. Máme i bezbariérové apartmány, takže si můžou i lidé na invalidní vozíku pohladit třeba muflona. Mohou se zde realizovat firemní večírky, meetingy, menší svatební hostiny, dovolené s rybařením, cykloturistikou apod.

ML: Na farmě se stále pracuje. Jaké jsou vaše plány do budoucna?

LP: Plánů máme spoustu. Chceme poskytnout našim hostům co nejvíc. Aby si ze široké nabídky mohl vybrat opravdu každý. Ať už přijedou hosté s dětmi - plně vybavené hřiště, nebo sami dospělí - nabídka aktivit typu půjčovna kol aj. Snažíme se dělat vše poctivě a s láskou.

Děkuji za rozhovor

Ing. Marie Linhartová

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie