Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



5 VYŠETŘENÍ, KTERÁ BY MĚLA ABSOLVOVAT KAŽDÁ ŽENA PO PADESÁTCE



V padesáti život nekončí, naopak začíná jeho nová etapa. Děti jsou již většinou odrostlé a samostatné, práce stabilní nebo rutinní, žena se proto může naplno věnovat svým zálibám. Má konečně čas sama pro sebe a na sebe! Může pečovat o svou kondici a krásu, učit se nové věci, cestovat, poznávat nové země, kultury a lidi. To vše se zvládne, pokud jí „slouží zdraví".

Jaké lékařské prohlídky by měla žena po padesátce podstoupit, aby si své zdraví co nejdéle udržela?

U všech závažných onemocnění je velmi důležitá včasná diagnóza, a hlavně zahájení samotné léčby.

1. Gynekologická preventivní prohlídka

Absolvovat gynekologickou prohlídku jednou ročně by měla každá žena. A toto pravidlo platí i pro ženy po menopauze. K základnímu vyšetření pohlavních orgánů pohmatem a pomocí ultrazvuku a prohlídky prsů by měl lékař provést i stěr z děložního čípku, který odešle na cytologické vyšetření. Na vyžádání lze provést i HPV DNA test.

Výsledek testu HPV DNA určuje riziko vzniku rakoviny děložního čípku mimořádně přesným způsobem. Negativní výsledek testu HPV DNA představuje informaci o velmi nízkém riziku rozvoje rakoviny a umožňuje prodloužení intervalu kontrolního testování na 3 až 5 let," vysvětluje prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D. a dodává: Nepodceňujte pravidelné prohlídky a prevenci ani v pokročilejším věku, nejčastěji je pozdní stádium rakoviny diagnostikováno právě starším ženám, které prohlídky opomíjely."

Profesor Sláma je hlavním odborným garantem jedinečné české studie LIBUSE. V rámci této studie byla shromážděna unikátní data o výskytu vysoce rizikových genotypů HPV, v této kvalitě dosud dostupná jen pro Severní Ameriku a Řecko. Do studie je zapojeno 2400 žen a 12 gynekologických center ze všech regionů ČR.

2. Mamograf

Karcinom prsu je nejčastějším závažným nádorovým onemocněním u žen v ČR. Proto pojišťovna hradí ženám od 45 let vyšetření na mamografu jednou za dva roky. Pokud má žena v rodinné anamnéze více případů rakoviny prsu, automaticky patří do skupiny žen, které by měly chodit na vyšetření prsu jednou ročně od 25 let.


V České republice je zaveden celoplošný screening nádorů prsu, děložního hrdla a kolorekta.

Především u nádorů prsu a děložního hrdla patříme mezi země EU, ve kterých klesá úmrtnost na tato onemocnění.

A to právě proto, že jsou včas odhaleny a léčeny.


Screeningový program karcinomu prsu v ČR v posledních letech dosahuje pokrytí více než 60 %. V mezinárodním srovnání dat dosahujeme velmi dobrých výsledků, zejména s ohledem na pokles úmrtnosti, kdy patříme k zemím s nejnižší mortalitou. V oblasti prevence karcinomu prsu tak rozhodně jdeme správným směrem," uvedl 15. října ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskovém briefingu ku příležitosti Světového dne boje proti rakovině prsu.

Za 15 let trvání screeningu došlo ke snížení úmrtnosti na rakovinu prsu o 30 %. Je třeba si ale stále opakovat, že tuto výhodu ze screeningu mohou těžit jen ty ženy, které na něj pravidelně dochází. Stále zůstává 40 % žen, které stojí mimo screening, a tedy zcela mimo šanci na nalezení eventuální nehmatné léze. Stojí tedy mimo šanci na záchranu života díky screeningovému programu," uvedla předsedkyně Asociace mamodiagnostiků České republiky MUDr. Miroslava Skovajsová.

 

 

3. Test okultního krvácení do stolice (TOKS)

Toto vyšetření začíná odběrem vzorku stolice, který si žena může provést sama v klidu a pohodlí domova, a následně vzorek odnese svému praktickému lékaři. Výsledky jsou rychlé, obvykle je lékař sdělí ihned. Chemická analýza dokáže odhalit stopy krve, které běžně nejsou viditelné pouhým okem. Pozitivní výsledek může signalizovat i zhoubný nádor střev. Toto onemocnění je každý rok diagnostikováno téměř sto tisícům Čechů. Je to jedno z nejčastějších nádorových onemocnění u žen. TOKS se ženám mezi 50 a 55 lety doporučuje jednou ročně, poté jedenkrát za dva roky. 

4.  Oční prohlídka

Navštívit svého očního lékaře se dospělým doporučuje každé dva roky. „Preventivní prohlídka slouží nejen k případnému stanovení dioptrií, ale i k odhalení závažných očních chorob, které dlouho probíhají nepozorovaně a pacient si jich sám nevšimne, například zelený zákal. Pokud se v takovém případě léčba promešká, může být i pozdě," upozorňuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha. Velkým strašákem je i šedý zákal neboli katarakta, je totiž nejčastější příčinou oslepnutí na světě. Kvůli pozvolnému nástupu zákalu jej člověk ani nemusí zaznamenat, avšak díky preventivním prohlídkám lze nemoc podchytit již v zárodku.

Šedý zákal je choroba, která je spojena s věkem. K jeho rozvoji ale může přispět i větší dioptrická vada, cukrovka nebo úraz oka. Mírný stupeň šedého zákalu má prakticky každý ve věku nad 65 let. Pak už jen závisí na stupni katarakty a doby, kdy je potřeba jej operativně léčit," vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka oční kliniky NeoVize Brno. Obě tyto zákeřné nemoci lze dnes již snadno operovat pomocí nejmodernějších laserů. 

5. Návštěva stomatologa

To, jak vypadají naše zuby, ovlivňuje naše sebevědomí, komfort u jídla, ale i to, jak nás vnímá okolí. Preventivní prohlídky u zubaře hradí pojišťovny dvakrát ročně. Stomatolog během preventivní prohlídky zkontroluje stav chrupu, sliznice i dásní. Zaměřit by se měl i na zjišťování změn v dutině ústní, které by mohly signalizovat přednádorové či nádorové změny nebo jiná onemocnění. V ordinaci stomatologa nebo dentální hygienistky by si žena měla pravidelně nechat odstraňovat i zubní kámen.

V ideálním případě by vám lékař měl udělat během preventivní prohlídky i rentgenový snímek, aby odhalil případné skryté komplikace a onemocnění. A mohl tak například zabránit ztrátě zubu apod.," uvádí MDDr. Jaroslava Havelková.

Zdroje: GUIDELINE DIGI & PR s.r.o., Odbor komunikace s veřejností MZČR

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie