Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ZÁCPA NENÍ JEN POVÁNOČNÍ PROBLÉM



Ty, kteří si uvědomují, že ke střevnímu diskomfortu přispívá konzumace sladkého (čokoládové a kakaové cukroví v první řadě), smaženého a „alkoholického" v kombinaci s absencí fyzické aktivity, nepřekvapí, že po období vánočního a silvestrovského „hodování" přichází často i zácpa - nedostatečné, obtížné a často i bolestivé vyprazdňování tuhé stolice.

Pokud se jedná o dietní chybu ve spojení s nedostatkem pohybu, lze po nápravě (pravidelná strava s obsahem vlákniny, dostatek tekutin, pohyb) vrátit proces vyprazdňování do normálu. Potřeba vyprazdňování je však silně individuální a nemusí záviset pouze na skladbě našeho jídelníčku, záleží i na věku, naší psychické a fyzické pohodě, na hormonálních vlivech apod. Zácpa pak může být samostatným zdravotním problémem, který má buď akutní průběh, nebo jde o chronické potíže. Zácpa může být dále příznakem jiného onemocnění, a to nejen v oblasti trávicího ústrojí. 

Zácpa (obstipace) je nejčastěji tvz. návyková (habituální), vznikající narušením vyprazdňovacího reflexu (špatné stravovací návyky, nedostatečný příjmu tekutin a vlákniny, potlačováním nucení ke stolici, absence pohybu). Akutní zácpou rozumíme ojedinělou epizodu, která nastala například změnou stravy nebo prostředí (Vánoce, letní dovolené), či byla vyvolána nezvyklou psychickou, stresující situací. Zvláštní postavení pak mají akutní střevní obstrukce, kdy má zácpa organickou příčinu. Vyloučení takové akutní příčiny je primární v posouzení další případné léčby pacienta.



ZÁCPA TRÁPÍ STÁLE VÍCE LIDÍ

Zácpa (obstipace) je obtížné vyprazdňování tuhé stolice až nemožnost spontánní defekace.

O zácpě hovoříme, pokud vyprázdnění probíhá méně než 3x týdně

Je namáhavé, bolestivé a nedokonalé

Doprovází ho pocit plnosti, nutkání, avšak bez defekace

Stolice je tvrdá a suchá, může se „drolit"


Příčiny a rizikové faktory vzniku zácpy

Patogeneze: na vzniku zácpy se podílí snížený obsah vody ve stolici, prodloužený čas průchodu trávicím traktem, případně přítomnost mechanické překážky.

Terapie: v léčbě by proto mělo být docíleno obnovení peristaltiky, obnova mechanismu umožňujícího střevu absorbovat vodu a nastolení bezproblémového defekačního procesu.

Zácpa se objevuje napříč generacemi od dětí po seniory a je souborem celé řady příznaků. Pro léčbu je důležité zjistit všechny možné příčiny. Může jich být celá řada a často se jedná o souběh několika faktorů najednou. Farmaceut i lékař by proto měli před výběrem farmakoterapie bedlivě příznaky pacienta posoudit, aby se vyloučila organická příčina a mohlo se přistoupit k nasazení nejvhodnější léčby. Pacient s chronickou zácpou by měl být podrobně vyšetřen praktickým lékařem, popřípadě odeslán na gastroenterologické oddělení.

Nejčastější příčiny:

  • Špatné stravovací návyky, dietní chyby
  • Nedostatečný příjem tekutin, vlákniny a probiotik
  • Málo pohybové aktivity, ochablé svalstvo břicha a pánevního dna
  • Užívání některých léků (antidepresiva, přípravky sloužící kdoplnění železa, některé léky na alergii, bolest či odvodnění, přípravky ke snížení žaludeční kyselosti, léčiva obsahující vápník aj.)1
  • Dlouhodobý stres, neuropsychiatrická onemocnění (Parkinsonova choroba, deprese aj.)
  • Hemoroidy
  • Některá metabolická onemocnění: snížení funkce štítné žlázy, diabetes mellitus
  • Onemocnění GIT
  • Hormonální změny (těhotenství)
  • Nepravidelnost vdenním režimu (práce na směny), nedostatek spánku
  • Narušená psychika (sexuální zneužívání)

Důležitá je rovněž léková anamnéza, neboť řada léků i doplňků stravy může být příčinou zácpy, jak ukazuje výčet. I na tyto pravidelně užívané léky by se měl expedient pacienta podrobně vyptat. V případě horečky, prudkých bolestí břicha, zvracení nebo krve ve stolici je nutné pacienta doporučit k lékařskému vyšetření. 

NENÍ ZÁCPA, JAKO ZÁCPA

Základem terapie je nastolení režimových opatření

Primárně je zapotřebí upravit stravovací návky (pravidelnost a pestrost), doplnit dostatek vlákniny (ideálně formou čerstvé a dušené i kvašené zeleniny) a tekutin (2 až 3 litry denně, vhodná je voda či bylinné čaje), stabilizovat denní režim včetně pravidelného spánku. Zařadit do svého denního plánu pohybovou aktivitu a snažit se eliminovat stresové situace. Lékař nebo lékárník by měl pomoci minimalizovat vliv vnějších vlivů (léky, onemocnění atd.) a režimová opatření optimalizovat. Poradit, jakými produkty z lékárny pomoci při potížích s hemoroidy. Do stravy je vhodné dále pravidelně zařazovat produkty s vysokým obsahem probiotických bakterií.


Cílem režimových opatření je obnovení defekačního reflexu, který je u chronické zácpy utlumený.


Nácvik defekačního reflexu využívá fyziologického nucení na stolici krátce po jídle. Ranním rituálem by mělo být po probuzení vypití sklenice vlažné vody, pak by měla následovat snídaně, po které by mělo dojít k vyprázdnění. Ideální načasování je do 30 minut po snídani. Pokus o defekaci by měl následovat vždy, nejen v případě nucení. Pokud zácpa přetrvává i po nastavení režimových opatření, je na místě použití vhodného laxativa.

Správný výběr laxativa

Pro výběr vhodného laxativa je dobré rozlišit, zda zácpa vznikla v důsledku pomalého střevního tranzitu (syndrom „líného střeva"), nebo zda je problém v obtížné defekaci. Pokud se farmaceut či lékař pacienta cíleně zeptá, lze do určité míry oba dva typy zácpy rozlišit. U syndromu líného střeva převládá malá frekvence defekací, absence pocitu nutkání na stolici, nadýmání a bolesti břicha. U terminální zácpy převládají složité vyprazdňování či pocit nedokonalého vyprázdnění.2

Pro výběr vhodného laxativa je důležité rozlišit:

  • koho se zácpa týká - senior, těhotná žena, dítě
  • jak dlouho zácpa trvá
  • zda se jedná o akutní stav nebo je problém spíše dlouhodobého charakteru.

Pro akutní potíže volíme produkty s co nejrychlejším účinkem tak, aby se pacientovi co nejdříve ulevilo. Pro dlouhodobé potíže volíme produkty dle jejich bezpečnosti z hlediska dlouhodobého užívání. Samostatnou kapitolou je zácpa u dětí, která je často z větší části psychosomatického původu. Zde se jednoznačně doporučuje okamžitá návštěva specialisty, ideálně dětského gastroenterologa. Pro výběr vhodného přípravku by bylo ideální s pacientem vykomunikovat, zda zácpa vznikla v důsledku pomalého střevního tranzitu (syndrom „líného střeva"), nebo zda je problém v obtížné defekaci. Pokud se farmaceut či lékař pacienta cíleně zeptá, lze do určité míry oba dva typy zácpy rozlišit. U syndromu líného střeva převládá malá frekvence defekací, absence pocitu nutkání na stolici, nadýmání a bolesti břicha. U terminální zácpy převládají složité vyprazdňování či pocit nedokonalého vyprázdnění.2 Na toto téma ale pacient často ze studu nechce, nebo ani neumí odpovědět.

Laxativa můžeme dělit podle kritérií:

A. Podle mechanismu účinku: objemová, osmotická a stimulační

B. Podle původu účinné látky: přírodní a syntetická

 

Objemová laxativa

Jde o látky na bázi nestravitelné vlákniny, které zvětšují objem stolice a následně rozpohybují střeva. Vhodná jsou u pacientů s lehčí formou zácpy, která vznikla v důsledku špatných stravovacích návyků. Důležitý je současný dostatečný příjem tekutin. Nevýhodou je individuální reakce organismu na zvýšený příjem vlákniny, nelze vyloučit i zhoršení stavu. Efekt nastupuje za 3 a více dní.

 

Osmotická laxativa

Osmotická laxativa jsou na sebe schopna ve střevě vázat vodu, tím zvětšit objem stolice a vyvolat tak přirozený posun tráveniny a nucení k defekaci. Nejrychleji působící osmotické laxativum jsou glycerinové čípky, ty však lze používat maximálně jeden týden. Mezi osmotická laxativa patří i iontové roztoky (síran hořečnatý, fosfát sodný), polyetylenglykol a laktulóza. Projímavý účinek se dostaví do 2 - 3 dnů od užití. Výhodou je šetrnost k GIT a nenávykovost. Jsou proto vhodná k léčbě chronické zácpy. Laktulóza jako taková je v inaktivní formě, teprve v tlustém střevě je rozkládána působením střevních bakterií na účinné nízkomolekulární organické kyseliny. Nevýhodou je průjmovitá defekace spojená s nadýmáním. Mezi přírodní druhy osmotických laxativ řadíme salinické minerálky a z rostlin například exotický Tamarind, který velmi dobře účinkuje díky obsahu organických kyselin, především kyseliny vinné. Extrakt z Tamarindu lze nalézt v doplňcích stravy. 

Kontaktní (stimulační) laxativa

Působí na vyprazdňování střev drážděním tlustého střeva stimulací místních nervových zakončení. Laxativum působí přímo na střevo a nevstřebává se. Kontaktní laxativa snižují absorpci vody a elektrolytů (zvýšení objemu střevního obsahu) a zvyšují svalovou kontrakci. Výhodou je rychlý nástup účinku, cca po 6 - 8 hodinách a nepůsobí křeče, proto jsou vhodná u akutní zácpy. Na rozdíl od osmotických laxativ nevyvolají průjem, ale formovanou stolici. Užívají se před spaním a ráno dochází k vyprázdnění. Jistě si vzpomínáte na okřídlený reklamní slogan žvýkacích kostek s obsahem fíků: „Večer chutná, ráno pomáhá".

Kontaktní laxativa jsou v léku v inaktivované formě a teprve působením střevních bakterií dochází k rozštěpení na aktivní účinné složky. I z tohoto důvodu je vhodné stravu doplnit o probiotika, jak bylo již zmíněno v režimových opatřeních.

Kontaktní laxativa mohou být buď přírodního původu na bázi antraglykosidů, nebo syntetická na bázi různých fenolických skupin (viz tabulka). Asi nejznámějším přírodním stimulačním laxativem je Reveň lékařská (Rheum officinale), která je velmi často zaměňována za obyčejnou Rebarboru. Ta je však na rozdíl od Reveně lékařské zcela neškodná. Reveň lékařská je svými silnými, přesto šetrnými účinky známá po staletí a používá se s úspěchem i v čínské medicíně (zmínka v nejstarším zachovalém čínském lékopise).

MÝTY O PROJÍMADLECH

Ohledně kontaktních laxativ koluje mnoho mýtů týkajících se bezpečnosti při dlouhodobém užívání. Dříve panovaly obavy z poškození střev, v současnosti však lze tvrdit, že studiemi nebylo prokázáno, že by stimulační laxativa poškozovala střevo a zhoršovala tím jeho funkci (Martínek 2012). Na stimulační laxativa je často nahlíženo jako na látky s vyšším účinkem ve srovnání s ostatními laxativy a jsou tedy doporučována až po objemových či osmotických laxativech (viz pyramida). Problém nastává u chronické obstipace. K dispozici jsou však i studie, které vykazují vyšší účinnost při kombinování stimulačních a objemových laxativ 4 (Slíva 2012). Tohoto efektu se však stále poměrně málo využívá.

Zdroje:

1. lekarnickekapky.cz/leky/spravne-po-uzivani-leku/zacpa-nejcastejsi-priciny-a-jak-ji-resit.html

2. Martínek J, Prakt. lékáren; 2010; 6(1): 15-21

3. Martínek J, Zácpa a přežívající mýty, Gastroent Hepatol 2012, 66(4): 249-255 

4. Slíva J, Stimulační laxativa v léčbě chronické zácpy, Prakt. lékáren; 2012; 8(1): 38-39


úvodní foto: Designed by Freepik


firemní prezentace

Fructolax Ovoce ꝸ Vláknina kostky nebo tablety

Balení 12 nebo 24 kostek, 15 nebo 30 tablet

Účinné laxativum 100% přírodního původu

Jediné laxativum na trhu, které účinkuje díky všem třem mechanismům:

Objemový efekt díky vysokému obsahu fíků

Osmotický efekt díky obsahu Tamarindu

Stimulační efekt díky obsahu Reveně lékařské

www.fructolax.eu


Podívejte se na video ZDE


Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie